O echipă de profesori și studenți FIMRC
a participat la CostructFEST 2023

5 mai 2023

Facultatea noastră a participat la ConstructFEST. Cel mai mare târg european dedicat pieței de construcții din România s-a desfășurat în perioada 24-28 aprilie și s-a bucurat de participarea cele mai importante firme din domeniul construcțiilor. Viitorii absolvenți de liceu au avut astfel ocazia să afle „la prima mână” cum ar putea arăta viitorul lor dacă ar alege calea construcțiilor.

Detalii despre ConstructFest puteți găsi aici.

Profesorii Facultății de Inginerie Mecanică și Robotică pentru Construcții  Mihai Savaniu, Oana Tonciu și Ioana Popovici (de la stânga spre dreapta) alături de un grup de studenți au explicat viitorilor absolvenți de liceu de ce ar putea fi o idee bună să se orienteze către o specializare în mecanică sau mecatronică.

Chiar prodecanul facultății, Conferențiar Doctor Inginer Amelitta Legendi a răspuns câtorva dintre cele mai importante întrebări cu care se confruntă tinerii care se gândesc să obțină o Diplomă în Inginerie Mecanică de la FIMRC.

Ce ar trebui să știe un posibil vitor student al FIMRC

Facultatea de Inginerie Mecanică și Robotică în Construcții este o facultate cu tradiții. Denumirea anterioară a fost Facultatea de Utilaj Tehnologic. Are un istoric bogat, are generații întregi de ingineri formați în acest domeniu. Odată cu schimbarea denumirii acestei facultăți ne-am axat mai mult – deci nu am părăsit domeniul inginerie mecanică! – dar ne axăm mai mult pe robotică, mecatronică, pe domeniul inginerie mecanică și legat de mașinile și utilajele, echipamentele care se folosesc în construcții și fără de care nu se poate petrece nimic nici în domeniul drumurilor și podurilor, nici în domeniul geodeziei, nici în domeniul construcțiilor industriale, agricole și de alta natură.

Prin ce se diferențiază FIMRC de alte facultăți?

Suntem singura facultate din Universitatea Tehnică de Construcții București care este axată pe inginerie mecanică. Formăm ingineri mecanici, deci [studentii FIMRC] sunt singurii absolvenți ai acestei universități care sunt pregătiți în domeniul mecanic și care au abilități, capacități de a lucra și în alte zone ale construcțiilor, nu numai civile.

Cum arată job-ul unui mecatronist?

Job-urile axate pe mecatronică și pe robotică în construcții sunt de viitor; sunt de actualitate și cu deschidere spre viitor. Este ceva nou, de care ne-am legat și am adaptat acest profil de utilaje tehnologice legat de mecatronică și robotică în construcții tocmai pentru a avea deschidere și noutate și perspectivă în viitor. Pentru un inginer mecanic, deci, orice echipament, orice utilaj tehnologic pentru construcții sau din alte domenii are componentă de mecatronică. Mai ales în domeniul construcțiilor, unde robotica este de viitor și este în plină dezvoltare. Evoluează, aproape că nu putem ține pasul cu ea. Deci cred că deschiderea este mare. Este ofertant acest job și cred că [viitorii noștri absolvenți] vor avea succes.

Prezent alături de echipa de la ConstructFEST, studentul în anul I Artur Ursu a vorbit deschis despre viața de student la FIMRC și despre motivele care îl fac să fie optimist cu privire la propriul său viitor.

Ce oportunități oferă FIMRC?

Sunt anul întâi și totuși am avut extrem de multe oportunități pe care mi le a oferit facultatea, cum ar fi oportunitatea de a lucra cu un robot KUKA și de a înțelege un robot industrial cum funcționează, cum poate fi programat și, evident, cum pot interacționa cu el.

Cum sunt profesorii de la FIMRC?

Absolut toate cadrele didactice pe care le am întâlnit până acum sunt oameni foarte de treabă, oameni cu care poți colabora, oameni cu care poți interacționa în o grămadă de moduri, atât curriculare – ceea ce ține de facultate, cât și extracurriculare. Inclusiv avem un cadru didactic care își rezervă o oră în fiecare zi din săptămână pentru a discuta tot felul de proiecte, viața de student și așa mai departe.

Ce învață un student la FIMRC?

În ciuda timpului foarte scurt pe care l-am petrecut în facultate – fiind anul întâi – am deprins o grămadă de skill-uri, precum managementul situațiilor, discuțiile – cum se poartă și când se poartă o discuție coerentă cu potențialul investitor, cum pot să mi gestionez activitatea pe care o fac astfel încât să nu mă stresez pe parcursul unui proiect și, evident, cum să modelez, printez și să mă auto-documentez despre unele informații pe care vreau să le aflu.

Mai multe informații despre admiterea la facultățile din cadrul UTCB puteți găsi aici.