Viața pe șantier

22 mai 2023

Cum arată viața unui inginer mecanic pe șantier? Ce face un absolvent de Utilaj Tehnologic (actuala FIMRC) într-o zonă fierbinte a construcțiilor, în care apartamentele cu două camere se vând cu 100.000 de Euro? Ca să aflăm răspunsurile la aceste întrebări am mers să stăm de vorbă cu Marius Prună, unul dintre absolvenții facultății noastre. Marius ne-a invitat chiar pe locul în care se construiește ansamblul de locuințe Novum 56, unul dintre cele mai mari proiecte ale cunoscutului dezvoltator Novum Invest.

Viitorul ansamblu rezidențial Novum 56

Pe șantier, ca pe șantier: gropi, materiale de construcții, barăci, utilaje. Totuși, șantierele de astăzi sunt cu mult mai organizate, mai sigure și mai aspectuoase decât cele din filmele comuniste despre dezvoltarea patriei. Utilajele sunt moderne și bine întreținute, lucrările sunt programate atent conform unor planuri făcute în detaliu, iar muncitorii sunt mult mai puțini și mai bine echipați decât colegii lor din alte vremuri.

Marius Prună ne-a întâmpinat la intrarea în șantier și ne-a prezentat mai întâi baraca unde își are „biroul”. Asta după ce a reușit să treacă de câțiva oameni care aveau câte ceva să-l întrebe și care i se adresau cu deja consacratul apelativ „șefu’!”

La o cafea „Lavazza” adevărată băută din pahare de carton am aflat cum urmează să se dezvolte – în ritm accelerat! – cele peste 10 scări de bloc care vor constitui ansamblul Novum 56. Lui Marius îi sclipeau ochii atunci când povestea despre viața lui de pe șantier, așa cum i se întâmplă întotdeauna omului mulțumit de sine și împăcat cu locul pe care îl are pe merit.

Ce ne interesa pe noi, însă, era o perspectivă a ingineriei care să fie relevantă pentru cei tineri, care au de făcut una dintre cele mai mari alegeri ale vieții: la ce facultate să se înscrie? Așa că am vrut să aflăm câte ceva despre acest subiect.

Te simți împlinit în calitate de inginer mecanic?

Niciodată nu aș renunța la această meserie și nu m-aș vedea făcând altceva. De ce? Pentru că fiecare om, fiecare inginer în parte, un eventual absolvent trebuie să știe de la bun început că scopul vieții este ceea ce și a dorit, ceea ce a început și ceea ce trebuie să duc la bun sfârșit. Consider că merită din plin. Să știi să duci la bun sfârșit un lucru început și mai ales meseria pe care ți-ai ales-o în viață.

Are vreun viitor meseria de inginer mecanic în construcții?

Cu siguranță! Absolut, da. De ce? Pentru că suntem într-o continuă schimbare. Suntem într-un progres continuu. Tot ce înseamnă utilaje, echipamente, de la an la an, de la zi la zi, trebuie îmbunătățite. Aduse schimbări mici, dar de performanță, în condițiile în care să îți ușurezi activitatea și munca; în speță – pe șantier. Și mă refer la absolut tot ce înseamnă utilaje de construcții, de mecanizare mică, mare mecanizare.

Se câștigă bine ca inginer mecanic în construcții?

Câștigul se referă la efortul și munca depusă, la pasiune, la dăruire, la implicare și – mai mult decât atât! – câștigul va veni cu siguranță. Toată treaba este să îți dorești să faci și să ai rezultate, să ai performanță, iar valoarea își va spune cuvântul și financiar.

Pentru Marius, viața este frumoasă. Îi mulțumim pentru interviu, dar mai ales pentru optimism și pentru dăruirea față de meseria pe care a învățat-o.