Mihai Savaniu explică tradiția și inovația în ingineria mecanică pe înțelesul viitorilor studenți

5 iunie 2023

În fiecare vară, Facultățile din România au de dat un examen. Se aliniază în fața absolvenților de liceu cu propuneri tentate despre viitoarele cariere ale viitorilor „young professionals” și își așteaptă calificativul prin prisma numărului de înscrieri.

Vremurile când pe fiecare loc în facultate se înscriau opt, zece sau chiar douăzeci de candidați au apus de mult. Acum, tinerii au șansa să aleagă cum vor să-și continue învățătura, conform propriilor aspirații. Iar facultățile au nevoie să vorbească pe limba acestora, să explice clar ce avantaje oferă și care sunt perspectivele viitorilor absolvenți.

La Facultatea de Inginerie Mecanică și Robotică în Construcții (FIMRC), lucrurile nu stau cu nimic diferit. Probabil cel ai potrivit ambasador al acesteia, unul în măsură să explice clar care-i treaba cu Mecatronica sau de ce ar merita să studieze cineva Utilaj Tehnologic este Ș.l. Dr. Ing. Mihai Savaniu. El întruchipează atât tradiția facultății – fiind destul de experimentat încât să fi învățat și lucrat împreună cu unii dintre cei mai renumiți profesori – cât și destul de tânăr încât să-și țină privirile către viitor, către inovație și către metodele ingieriei moderne. Dl. Savaniu poate să vorbească cu înflăcărare atât despre istoria facultății, de la înființare și până în prezent, cât și despre faptul că Solid Works (un soft de modelare 3D care se învață la FIMRC) este un limbaj universal în care se poate înțelege un român cu un chinez fără aibă nevoie de traducător.

Am stat de vorbă cu dl Savaniu pentru a afla răspunsuri la întrebările pe care și le pune orice viitor student aflat în fața unei alegeri ce-i poate schimba definitiv viața și destinul.

Ce reprezintă specializarea în Mecatronică de la F.I.M.R.C.?

Specializarea de Mecatronică, în contextul Facultății de Inginerie Mecanica și Robotica în Construcții, reprezintă așteptarea pieței muncii. Specialiștii din domeniul construcțiilor au nevoie de oameni care să le pregătească echipamentele pentru viitor. Au nevoie de oameni care să fie adaptați la modificările tehnologice. Suntem prezenți și trăim un progres tehnologic și o nouă revoluție tehnologică în domeniul construcțiilor. Trebuie să pregătim oameni care să fie adaptați la aceste noi schimbări: și prin specializarea de mecatronică, și prin curricula acestei specializări. Suntem în piața pregătirii profesionale a viitorilor specialiști din domeniul construcțiilor.

Cum rămâne cu specializarea tradițională, aceea de Utilaj Tehnologic?

Inginerii utilajiști sunt prezenți în piața inginerilor mecanici din 1951. Ei au fost cei care au clădit tot ceea ce ne înconjoară. Avem o istorie în ceea ce privește utilajul de construcții și în ceea ce privește proiectarea și execuția acestuia. Vom fi prezenți în continuare și suntem prezenți, întrucât utilajele există și vor exista pe șantiere prin utilizarea și prin mecanizarea lucrărilor de construcții. Deci, avem nevoie de utilaje. Avem nevoie de specialiști în domeniul utilajelor de construcții, întrucât trebuie să le proiectăm în consens cu așteptarea inginerilor constructori. Vom fi cei care vor păstra tradiția prin tot ceea ce ne înconjoară și ne reprezintă: realizări de echipamente, realizări de lucrări de anvergură. Tot ceea ce se vede de jur împrejurul nostru este realizat cu utilaje de construcții și, ca atare, trebuie să păstrăm și să ducem mai departe această tradiție legată de utilajele de construcții.

La ce să se aștepte un viitor student la F.I.M.R.C.?

Pe viitorii noștri studenții îi așteaptă o facultate cu un viitor profesional asigurat. Domeniul construcțiilor este un domeniu care se dezvoltă; este un domeniu în care ingineria, mecanica, mecatronica își regăsesc locul. Vedem că IT-ul, tehnologiile moderne, inteligența artificială sunt din ce în ce mai prezente pe șantier și este nevoie de cineva care să le aplice și să le folosească. Constructorii au nevoie de oameni care să le pregătească viitoarele unelte, plecând de la uneltele tradiționale – echipamentele de construcții clasice și până la uneltele moderne – în ceea ce privește roboții. Cei care vor fi absolvenți ai specializărilor facultății noastre în mod sigur vor găsi un viitor.

Mai multe detalii despre înscrierea la FIMRC puteți afla de aici!

,